Konsumenci wiedzą już, że od jakości składników codziennej diety zależy w dużym stopniu ich zdrowie. Wciąż wzrasta grono tych, którzy szukają żywności zdrowej, choć często dają się zwieść nazwom czy certyfikatom, które wcale nie gwarantują, że produkt jest najwyższej jakości. Bardziej zainteresowani kupują warzywa i owoce bezpośrednio od rolnika, na ekobazarze lub z tzw. kooperatywy. Zdrowa żywność jednak sporo kosztuje. Znacznie taniej jest wyprodukować ją samemu, zakładając własny ogród, nawet we własnym mieszkaniu. Warzywa i owoce wyprodukowane metodami ekologicznymi zawierają znacznie więcej działających antyrakowo przeciwutleniaczy, mają również więcej minerałów i witamin. W tym celu już jesienią warto zaplanować działania mające na celu uzyskanie wiosną własnych, zdrowych plonów.
Prelegent poruszy następujące zagadnienia:
- dlaczego owoce i warzywa z naturalnych upraw są zdrowsze,
- jakie metody uprawy powinniśmy stosować, aby uzyskać wysokowartościowe plony,
- znaczenie pożytecznych mikroorganizmów w przyrodzie i wykorzystanie ProBiotechnologii dla naszego zdrowia poprzez zastosowanie jej w naszych ogrodach (domach),
- praktyczne rady dotyczące założenia i uprawy ogrodu bez użycia chemii.
Prelegent: Mirosław Hartwich
Kiedy: 19 listopada 2016 r.
Godzina: 18.00
Miejsce: ul. Zeylanda 11 w Poznaniu, poziom +1
Organizator: Stowarzyszenie Promocji Zdrowego Stylu Życia – Sięgnij Po Zdrowie
Wstęp bezpłatny!
Po wykładzie odbędzie się konkurs, a po nim degustacja przygotowana przez bar wegetariański Green Way.
mgr inż. Mirosław Hartwich – absolwent Akademii Rolniczej w Poznaniu (obecnie Uniwerstytet Rolniczy), licencjonowany doradca ProBiotechnologii.
Source link
Artykuł Nasz ogród źródłem zdrowia pochodzi z serwisu Super Majice - Moje miejsce na ziemi.
from
http://www.super-majice.com/nasz-ogrod-zrodlem-zdrowia/
No comments:
Post a Comment