Coraz częściej spotykamy się z nieprawidłową i nadmiernie nasiloną reakcją systemu odpornościowego na składniki obecne w żywności, które same w sobie nie są szkodliwe. Dotyczyć to może nawet żywności ekologicznej.
Na kolejnym spotkaniu dyskusyjnego Klubu Zdrowia chcemy porozmawiać o alergiach pokarmowych IgG zależnych, znanych również pod nazwą nietolerancji pokarmowych.
Poruszone zostaną następujące zagadnienia:
- omówienie klasyfikacji nadwrażliwości pokarmowej oraz nazewnictwa,
- mechanizm powstawania nietolerancji pokarmowych (alergii pokarmowych IgG zależnych),
- różnice pomiędzy alergią pokarmową (IgE) oraz nietolerancją pokarmową (IgG),
- objawy nietolerancji pokarmowej,
- przyczyny prowadzące do nietolerancji pokarmowej,
- przeciwdziałanie nietolerancji pokarmowej.
Prowadzenie: Grażyna Barna
Kiedy: wtorek, 22 listopada 2016 r.
Godzina: 18.30-20.00
Miejsce: ul. Zeylanda 11 w Poznaniu, poziom -1
Organizator: Stowarzyszenie Promocji Zdrowego Stylu Życia – Sięgnij Po Zdrowie
Wstęp bezpłatny!
Po rozmowie odbędzie się praktyczny pokaz kulinarny i degustacja.
Grażyna Barna – z wykształcenia inżynier elektryk, pracownik naukowy w jednym z poznańskich instytutów; pasjonuje się mechanizmami funkcjonowania ludzkiego organizmu. Żona i mama dwóch nastoletnich synów.
Source link
Artykuł Kiedy pokarm staje się trucizną, czyli rzecz o nietolerancjach pokarmowych pochodzi z serwisu Super Majice - Moje miejsce na ziemi.
from
http://www.super-majice.com/kiedy-pokarm-staje-sie-trucizna-czyli-rzecz-o-nietolerancjach-pokarmowych/
No comments:
Post a Comment