Podziel się na Facebooku
Tweet (Ćwierkaj) na Twitterze
W końcu udało Ci się zmotywować do biegania? Super! Pewnie wiele w Twoim życiu się przez to zmieniło. Musisz zmienić także dotychczasową dietę i dostosować ją do dodatkowego (i to nie małego) wysiłku fizycznego.Najpierw przyjrzyj się temu co jesz teraz. Jeśli zauważysz, że coś w niej nie tak to po prostu zmień ją na zdrowszą.
Bieganie, w szczególności takie systematyczne zwiększy Twoje zapotrzebowanie na minerały i witaminy. Będziesz też potrzebowała więcej żelaza. Żelazo pozwoli krwi transportować więcej tlenu a to zapobiegnie łapaniu zadyszki po kilku minutach.
Na początku przyjrzyj się temu co jesz. Najlepiej będzie jeśli przez tydzień będziesz zapisywała to co zjadłaś. Po tygodniu zobacz jakie błędy popełniasz i po prostu wyrzuć z menu to czego absolutnie nie wypada jeść biegaczowi. Ważne jest też regularne jedzenie dlatego zapisuj godziny w których jesz. Nie wszystko rób naraz. Zacznij od małych zmian. Np. zamiast hamburgera zjedz rybę, zamiast czipsów i czekoladek owoce suszone czy orzechy.
Wylicz sobie kalorie których potrzebujesz. Osoba, która biega powinna jeść różnorodnie. W jej diecie nie może zabraknąć produktów z wszystkich 5 grup żywieniowych (zboża, owoce, warzywa, mleko i jego przetwory, mięso).
Ilość kalorii jaką powinniśmy dostarczać zależy od wielu czynników: płci, masy ciała i poziomu aktywności fizycznej.
Im dłużej będziesz biegać tym zapotrzebowanie na kalorie będzie większe.
Dieta biegaczki powinna składać się w 60% z węglowodanów złożonych i być bogata w produkty o wysokiej zawartości białka. Na początku treningów będziesz używała go więcej do regeneracji mięśni.
Nawet jeśli zaczynasz biegać to powinnaś wypić nawet kilka szklanek mleka dziennie. Już mówię dlaczego. Jeśli w diecie biegacza zabraknie białka to kości po prostu stracą swoją moc. Bardzo szybko zaczniemy odczuwać ból.
Nie może zabraknąć składników mineralnych! Ważne są tutaj żelazo, wapń i magnez. Bardzo potrzebne są też witaminy-antyoksydanty, które będą walczyć z wolnymi rodnikami produkowanymi w nadmiarze w trakcie biegania.
Unikaj soli. Sól podnosi ciśnienie i może być powodem nawracających obrzęków. Jeśli coś takiego nam się przytrafi to pewnie nasza motywacja do biegania spadnie.
Co robić aby biegać systematycznie? Naszą motywacje na pewno podniesie zdrowa dieta! W trakcie godzinny intensywnego biegania możemy spalić nawet 1000 kcal! Ładny wynik prawda? Dlatego bardzo ważne przy bieganiu jest to co jemy! Pamiętajmy o tym!
Pozdrawiam,
Roksana
*** ŹRÓDŁA: wformie24, jak-biegac ***
Artykuł Dieta dla początkujących biegaczek pochodzi z serwisu Super Majice - Moje miejsce na ziemi.
from
http://www.super-majice.com/dieta-dla-poczatkujacych-biegaczek/
No comments:
Post a Comment