Podziel się na Facebooku
Tweet (Ćwierkaj) na Twitterze
Nie skłamię, kiedy napiszę Wam „Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta”. Rok temu o tej porze miałam już wysprzątanie mieszkanie, pierniki były w puszce od kilku dni, a ja odliczałam dni do porodu. Rok temu wszystko wydawało się łatwiejsze . Teraz przy dziecku ciężko jest o perfekcję, ale pierniki są! Właśnie skończyłam je piec. Nie przepadam za lukrem, więc połowę ozdobię czekoladę, a reszt będzie bez czekolady.
Dzielę się z Wami przepisem na najlepsze i najszybsze pierniki! Ich przygotowanie wcale nie jest pracochłonne. Jeżeli jeszcze nie macie przygotowanych pierniczków na święta, zarezerwujcie sobie około godziny na przygotowanie ciasta, pieczenie i wałkowanie, a ozdabianie zostawcie innym domownikom domu, zwłaszcza dzieciom, które będą miały niesamowitą z tego frajdę.
Składniki (ilość na dwie blachy – tyle jesteśmy w stanie zjeść przez Święta) oczywiście możecie zwiększyć ilość składników i przygotować np. 4 blachy, 6 blach itp.
- miód lipowy – 50 ml ( 1/4 szklanki 200 ml)
- 80 gramów prawdziwego masła bez barwników! Masło powinno być białe, a nie żółte
- pół szklanki o pojemności 200 ml cukru pudru
- 2 i pół szklanki o pojemności 200 ml mąki pszennej,
- duże jajko
- jedno białko z jajka (do smarowania pierników)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki przyprawy do pierników,
- duża łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Podgrzej masło z miodem. Zostaw do przestudzenia. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (cukier puder, mąka, przyprawa, proszek do pieczenia, kakao. Dodaj do tego jajko i przestudzony miód z masłem. Moim zdaniem najlepiej wyrabiać ciasto w rękach. Jeżeli nie masz tyle siły, możesz poprosić o pomoc pana domu bądź skorzystać z pomocy robota kuchennego. Ciasto rozwałkuj dość cienko. Jeżeli przykleja się ciasto, posyp stolnicę mąką. Wytnij dowolne kształty z foremek. i ułóż na blaszce. Jeżeli chcesz, żeby pierniki po upieczeniu nie miały mętnego koloru, posmaruj je białkiem. W międzyczasie nastaw piekarnik na 180 stopni (góra,dół). Pierniczki piecz na papierze do pieczenia przez około 10 minut. Zostaw do przestygnięcia. Jeżeli chodzi o dekorowanie, wszystko zostawiam Tobie. Od Ciebie zależy jak będą wyglądały i kiedy to zrobisz.
Te pierniki są naprawdę przepyszne! Nie zdarzyło mi się, żeby były twarde! Są miękkie, ciemne, moim zdaniem idealne! Zawsze korzystam z tego jednego przepisu i za każdym razem są tak samo pyszne. Jeżeli zdarzy się Wam, że pierniczki będą twarde (uzależnione jest to od miodu), włóżcie do puszki kawałek jabłka i wymieniajcie je co 2 dni. Zobaczycie, że dzięki temu trikowi będą jeszcze smaczniejsze i nie połamiecie sobie na nich zębów.
Dajcie znać kiedy Wy pieczecie pierniki i czy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy? Gdyby któraś z Was byłaby taka dobra i podzieliła się ze mną przepisem na ciasteczka maślane i ciasteczka korzenne, to byłabym bardzo wdzięczna.
Pewnie w tym roku moje mieszkanie nie będzie wyglądało tak perfekcyjnie jak rok temu. Nie będzie w nim takiej pięknej choinki. Ale mam coś znacznie cenniejszego! Małego zbója na którego czekałam rok temu w Święta! Małego zbója, który z chęcią wdrapałby się na choinkę i na dopiero co umytej podłodze rozgniecie kawałek bułki. Życzę Wam spokojnych przygotowań do Świąt!
Pozdrawiam,
Dominika
*** przepis lekko zmodyfikowany ze strony mojewypieki,com ***
Artykuł Szybkie i pyszne pierniki – przepis na pierniki dla zabieganych pochodzi z serwisu Super Majice - Moje miejsce na ziemi.
from
http://www.super-majice.com/szybkie-i-pyszne-pierniki-przepis-na-pierniki-dla-zabieganych/
No comments:
Post a Comment